1416 Sayılı Kanun Kapsamında İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne Atanacak Bursiyerler Hakkında
1416 Sayılı Kanun Kapsamında İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne Atanacak Kişiler ve Danışmanları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- a) Kimler yurt içi danışman olarak atanır?
Mart 2020 tarihli “Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik” (Yönetmelik) m. 4/aa gereğince, fakültelerin “öğretim üyesini veya yeterli sayıda öğretim üyesinin bulunmadığı durumlarda en az doktora derecesine sahip öğretim elemanını ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilen öğretim üyesini veya alanında uzman personeli” danışman olarak atamaları gerekmektedir.
- Yurt dışı öğreniminin başlangıcı ve devamı süresince atanmış yurt içi danışmanın hak/yükümlülükleri nelerdir?
Yurt içi akademik danışmanın görevleri Yönetmelik m. 11/6'da şu şekilde düzenlenmiştir:
1) Öğrencileri kurum, birim ve/veya bölüm hakkında bilgilendirmek,
2) Öğrencilere meslekî açıdan rehberlik yapmak,
3) Öğrencilerin akademik gelişim raporlarını değerlendirmek,
4) Yurt dışındaki üniversitelerden kabul alma sürecinde kurumun ihtiyaçları doğrultusunda öğrencilere rehberlik yapmak,
5) Öğrencilerin yurt dışı öğrenime başlama sürecinde görüş bildirmek,
6) Öğrencilerin yurt dışındaki öğrenim aşamalarını ve alacağı dersleri gösteren öğrenim planları hakkında görüş bildirmek.
7)Öğrencilerin niyet mektubu, araştırma ve tez önerilerinin hazırlanması ile tez ve çalışma konularının kurumun ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi hususlarında rehberlik yapmak.
Yönetmelik m. 12 uyarınca, öğrenim planı öğrenime başladıktan iki ay sonra gönderilmektedir. Aynı maddenin ikinci fıkrası gereğince, öğrenim planı ders içeriği bakımından yurt içi akademik danışman veya zorunlu hâllerde koordinatör tarafından incelenerek Bakanlığa ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşa görüş bildirilecektir. Bakanlık ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluş öğrenim planını onaylayabilir, reddedebilir veya öğrencilerden düzeltme isteyebilir.
Bir diğer önemli konu olan alan değişikliği hakkında ise Yönetmelik m. 17'de bursiyerlerin öğrenim gördükleri alanın değiştirilmesi konusunda Bakanlığın ya da adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşun izninin alınması gerektiği düzenlenmiştir.
Danışmanların görevlerinin başında kendi danışmanlıkları altında yurt dışında eğitimlerini sürdürmekte olan kişilerin takibi yapmak ve kendilerine düzenli olarak rapor sunulup sunulmadığını kontrol etmek gelmektedir. Akademik gelişim raporları artık REBUS üzerinden alınmaktadır.
Öğrenim planı ve akademik gelişim raporu yanında öğrenime başlama izin belgesinin de yurt dışı dil, yüksek lisans ve doktora aşamalarında yurt içi akademik danışman tarafından onaylanması gerekmektedir.
Özetle; danışmanlardan danışmanlığı yürütülen kişilerin son eğitim durumlarını kontrol/takip etmeleri ve özellikle üniversite adına yollanmış kişilerin alan dışı çalışmalarına izin vermemeleri beklenmektedir.
- Yurt dışı öğrenimin başlangıcı ve devamı süresince bursiyerin İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne karşı yerine getirmesi gereken ödevleri nelerdir?
İstanbul Medeniyet Üniversitesi adına yollanmış kişilerin takibi açısından bursiyerin düzenli olarak rapor sunması gerekmektedir. Raporların danışmanlar tarafından onayı konusu ise Yönetmelik m. 19'da açıkça düzenlenmiştir. Buna göre bursiyerler yaptıkları akademik çalışmalarla ilgili raporlarını yurt içi akademik danışmanlarına ve/veya öğrenim görülen bölüme onaylatarak her yıl ocak ve haziran ayları içinde (her altı ayda bir) Bakanlığa ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne sunmakla yükümlüdürler.
Yönetmeliğin ilgili maddelerinden de anlaşılacağı üzere esas olan bursiyerin danışmanını düzenli olarak bilgilendirmesi ve onun onayını almasıdır.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi adına yollanmış kişilerden kendi alanlarında çalışmaları esastır. Alanları dışında çalışan kişiler danışmanları tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirilecek olup, alan dışı çalışmalarının sonuçlarından kişiler bireysel olarak sorumludur.
- İstanbul Medeniyet Üniversitesi adına 1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışında öğrenimlerini tamamlamış kişilerin izlemesi gereken prosedür nedir?
1416 sayılı Kanun m. 18 f. 1 uyarınca ''Avdet ve müracaat etmiş olan bir talebe ihtisası dahilinde kendisine teklif olunacak hizmeti kabule mecburdur. Ancak bu mecburiyet müracaatından itibaren üç ay nihayetine kadar bir hizmete tayin edilmeyenler için sakıt olur.” denilmektedir.
Ayrıca Mart 2020 tarihli Yönetmelik m. 34 f. 3 uyarınca “Adına öğrenim görülen yükseköğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşlarına ataması gerçekleştirilenler, yasal süresi içinde göreve başlamak zorundadırlar. Göreve başlamayanlar öğrenim masraflarını faizleriyle birlikte ödemekle yükümlüdürler.”. Yönetmelik m. 34 f. 4 gereğince, “Yurt dışındaki öğrenimlerini yasal süresi içinde başarıyla tamamlayan öğrenciler, öğrenimlerini tamamladıkları tarihten itibaren en geç iki ay içinde yurda dönerek Bakanlıktan alınan mezuniyet durumlarını gösterir belgeyle birlikte görev talep dilekçelerini adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşa vermek zorundadır. Öğrenciler hazırladıkları yüksek lisans ve/veya doktora tezlerinin basılı birer nüshası ile elektronik ortamdaki Türkçe özetini Bakanlığa ve adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşa teslim etmek zorundadır.”.
Yönetmelik’in yukarıda anılan hükmünden de anlaşılacağı üzere yurt dışı öğrenimlerini tamamlayan kişiler artık doğrudan İstanbul Medeniyet Üniversitesi’ne başvuracak ve görev talebi başvuruları, başvuru tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde; göreve başlamaları ise hizmet cetveliyle birlikte göreve başlama tarihinden itibaren en geç bir ay içinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirilecektir (Yönetmelik m. 34 f. 5).
07/04/2021 tarihli ve 7315 sayılı Kanun m. 3 vd. hükümlerinde görev talebinde bulunacak kişiler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması kabul edilmiştir.